Λιποαναρρόφηση

Βελτιώστε την εμφάνιση και την ψυχολογία σας διορθώνοντας το σώμα σας με την μέθοδο της λιποαναρρόφησης.

Η κλασική λιποαναρρόφηση στην Πλαστική Χειρουργική, άρχισε το 1980 από Γάλλους και Ελβετούς γιατρούς. Παρατηρώντας κανείς τις τεχνικές αυτές, αν και επαναστατικές για την εποχή τους, φαντάζουν αρκετά απλές, σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Ποιες είναι οι σύγχρονες τεχνικές λιποαναρρόφησης και πως λειτουργούν ;

Πώς λειτουργεί το λίπος στο σώμα μας ;

Το λίπος που περιέχεται μέσα στα λιποκύτταρα του ανθρώπινου σώματος συμμετέχει στην εμφάνιση του σχήματος και των γραμμών του ανθρώπινου σώματος. Η εμφάνιση του σώματός οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες ,αλλά και σε παράγοντες που επηρεάζονται από τη διατροφή και την άσκηση. Αρκετοί άνθρωποι, αν και προσπαθούν με υγιεινή διατροφή και άσκηση να βελτιώσουν την εμφάνιση του σώματός τους, δεν τα καταφέρνουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εξακολουθούν να εμφανίζουν τοπικές συλλογές λίπους.

Οι συλλογές λίπους αντιστέκονται, τόσο στη δίαιτα όσο και στην άσκηση και χαλάνε τη συνολική εμφάνισή των ατόμων. Τέτοιες συλλογές λίπους αρκετές φορές σχετίζονται με κληρονομικότητα και με παράγοντες του φύλου. Στις γυναίκες υπάρχει μια τάση για συγκέντρωση λίπους στο κάτω μισό της κοιλιάς, γλουτούς, έξω μηρούς και στο εσωτερικό των γονάτων. Σε ορισμένους άντρες υπάρχει συγκέντρωση λίπους κάτω από το μαστό και γύρω από τη μέση καθώς και στη περιοχή της κοιλιάς.

Τι είναι η λιποαναρρόφηση - λιπογλυπτική;

Η λιποαναρρόφηση είναι η χειρουργική τεχνική της αφαίρεσης λιποκυττάρων από το ανθρώπινο σώμα. Η τεχνική αυτή διεξάγεται μέσα από πολύ μικρές χειρουργικές τομές, μήκους μερικών χιλιοστών. Παράλληλα χρησιμοποιούνται πολύ λεπτοί μεταλλικοί σωλήνες, ενώ το μηχάνημα αναρρόφησης δημιουργεί αρνητική πίεση.

 Συνεπώς, λιπογλυπτική ή λιποαναρρόφηση είναι η αφαίρεση των λιποκυττάρων με μικρότερες κάνουλες. Η τεχνική αυτή παρέχει τη δυνατότητα στο χειρουργό να αφαιρεί το ανεπιθύμητο λίπος από πιο επιφανειακά σημεία του σώματος. Έτσι, δίνεται μεγαλύτερη σημασία στη λεπτομέρεια και πιο εμφανή αποτελέσματα στο περίγραμμα του σώματος.

Λιποαναρρόφηση

Βελτιώστε την εμφάνιση και την ψυχολογία σας διορθώνοντας το σώμα σας με την μέθοδο της λιποαναρρόφησης.

Τι γίνεται στην πρώτη επίσκεψη ;

Η επίσκεψη σε ένα ειδικό πλαστικό χειρουργό θα μπορέσει να αναδείξει το, εάν η λιποαναρρόφηση είναι κατάλληλη για εσάς.  Ο Πλαστικός Χειρουργός θα εξετάσει και θα ενημερώσει τον εκάστοτε ασθενή, εάν αν η λιποαναρρόφηση ενδείκνυται στη δική τους περίπτωση. Στην πρώτη επίσκεψη, θα ληφθεί ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και θα γίνει μία πλήρως φυσική εξέταση. Θα σας ζητηθεί να διακόψετε ή να περιορίσετε το κάπνισμα, αν καπνίζετε. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης και άλλων μη στεροειδών αναλγητικών φαρμάκων, π.χ Voltaren, διότι αυτά αυξάνουν τη πιθανότητα αιμορραγίας μετά την επέμβαση.

Επίσης, ο Πλαστικός Χειρουργός θα εξετάσει την ποιότητα και την καλή ελαστικότητα του δέρματος στις συγκεκριμένες περιοχές που θα γίνει η λιποαναρρόφηση. Τα συγκεκριμένα στοιχεία  καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα της επέμβασης. Το καλής ποιότητας και ελαστικότητας δέρμα, χωρίς πολλές ραγάδες, συρρικνώνεται σε πολύ καλό βαθμό μετά την αφαίρεση του λίπους. Έτσι, ένα καλής ποιότητας δέρμα επιτρέπει καλύτερη διείσδυση υποδόρια και σε βάθος, δημιουργώντας ένα πολύ καλό αποτέλεσμα λιποαναρρόφησης.

Το δέρμα που είναι χαλαρό, με πολλές ραγάδες, έχει χάσει μεγάλο ποσοστό της ελαστικότητας του. Περιορίζεται, λοιπόν, η ποσότητα του λίπους που μπορεί να αφαιρέσει ο πλαστικός χειρουργός, χωρίς το δέρμα να χαλαρώσει περισσότερο,  έτσι ώστε να μειωθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ενημερωθεί η ασθενής ότι, για μεγιστοποίηση του αποτελέσματος, θα πρέπει η λιποαναρρόφηση να συνδυαστεί με αφαίρεση του δέρματος που περισσεύει, στη συγκεκριμένη περιοχή (π.χ. κοιλιά ). Έτσι, κατάλληλοι υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση είναι όσοι:

 • είναι υγιείς και έχουν βάρος σώματος, κανονικό ή ελαφρά υπέρβαρο
 • έχουν τοπικό λίπος που αντιστέκεται σε δίαιτα και άσκηση
 • έχουν καλή ποιότητα και ελαστικότητα δέρματος
 • είναι ηλικίας από 18 έως και 60 ετών

Η Επέμβαση

Η λιποαναρρόφηση / λιπογλυπτική είναι μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Η.Π.Α. Βοηθάει τη γυναίκα και τον άντρα να βελτιώσουν τις γραμμές του σώματός τους, αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή τους. Το αποτέλεσμα της είναι μόνιμο, εφόσον η/ο ασθενής προσέχει το βάρος του, τρώει υγιεινά και ασκείται. Ειδικά, η μέθοδος της λιπογλυπτικής, δίνει τη δυνατότητα της διόρθωσης μικροατελειών, που συνήθως έχουν μεγάλη σημασία για το πώς αισθάνεται η γυναίκα ή ο άντρας, σχετικά με την εμφάνιση του σώματός τους.

Η τεχνική της Λιπομεταφοράς είναι μία τεχνική που απαιτεί από το χειρουργό μεγάλη εμπειρία και αίσθηση της αρμονίας και των αναλογιών του σώματος. Το λίπος αφαιρείται από τις περιοχές που υπάρχει σε πλεόνασμα. Αυτές οι περιοχές είναι τα ψωμάκια, γλουτοί, έσω πλευρά του γόνατος, κοιλιά. Έτσι, με ειδικές λεπτές κάνουλες, χωρίς μηχανική υποβοήθηση κενού και αφού ξεπλυθεί, απομονώνονται μόνο τα λιποκύτταρα. Παράλληλα με ειδικές, πολύ λεπτές, ατραυματικές κάνουλες, τοποθετούνται στις περιοχές του σώματος όπου υπάρχει έλλειψη λιποκυττάρων. Τέτοιες περιοχές είναι σημεία του προσώπου που θέλουμε να τονίσουμε, όπως τα ζυγωματικά, τα χείλη, ρυτίδες, περιοχές που θέλουμε να βελτιώσουμε, όπως οι ρινοχειλικές αύλακες.

Επίσης, τα λιποκύτταρα αυτά μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλες περιοχές. ΟΙ περιοχές αυτές είναι η ράχη του χεριού ή το πάνω μέρος του γλουτού, με σκοπό να δοθεί μια πιο νεανική και σφριγηλή εμφάνιση στο σώμα. Επιπλέον, σε περιοχές με τυπική δυσμορφία και ανωμαλίες της επιφάνειας υπάρχει άλλη διαδικασία. Εκεί, μπορεί να χρειαστεί η αφαίρεση λίπους σε ένα κομμάτι ή η προσθήκη, με τη μέθοδο της λιπογλυπτικής. Εάν και ένα μέρος του λίπους που μεταφέρεται μπορεί να απορροφηθεί, με τη σωστή τεχνική ένα μεγάλο μέρος παραμένει για πάντα.

Η τεχνική της Λιπομεταφοράς είναι μία τεχνική που απαιτεί από το χειρουργό μεγάλη εμπειρία και αίσθηση της αρμονίας και των αναλογιών του σώματος. Το λίπος αφαιρείται από τις περιοχές που υπάρχει σε πλεόνασμα, όπως ψωμάκια, γλουτοί, έσω πλευρά του γόνατος, κοιλιά, με ειδικές λεπτές κάνουλες, χωρίς μηχανική υποβοήθηση κενού και αφού ξεπλυθεί, απομονώνονται μόνο τα λιποκύτταρα και με ειδικές, πολύ λεπτές, ατραυματικές κάνουλες, τοποθετούνται στις περιοχές του σώματος όπου υπάρχει έλλειψη λιποκυττάρων. Τέτοιες περιοχές είναι σημεία του προσώπου που θέλουμε να τονίσουμε, όπως τα ζυγωματικά, τα χείλη, ρυτίδες, περιοχές που θέλουμε να βελτιώσουμε, όπως οι ρινοχειλικές αύλακες.

Επίσης, τα λιποκύτταρα αυτά μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλες περιοχές, όπως η ράχη του χεριού, το πάνω μέρος του γλουτού, με σκοπό να δοθεί μια πιο νεανική και σφριγηλή εμφάνιση στο σώμα. Επίσης σε περιοχές με τυπική δυσμορφία και ανωμαλίες της επιφάνειας, μπορεί να χρειαστεί σε ένα κομμάτι η αφαίρεση λίπους και σε διπλανό κομμάτι η προσθήκη, με τη μέθοδο της λιπογλυπτικής.
Ένα μέρος του λίπους που μεταφέρεται μπορεί να απορροφηθεί, αλλά με τη σωστή τεχνική, ένα μεγάλο μέρος παραμένει για πάντα.

Τεχνικές λιποαναρρόφησης

Υγρή τεχνική: Η τεχνική αυτή εξελίχθηκε στις Η.Π.Α από τον Dr. Klein. Πριν την αφαίρεση του λίπους και ενώ η ασθενής βρίσκεται σε τοπική ή γενική αναισθησία, η προς βελτίωση περιοχή διηθείται από ποσότητα φυσιολογικού ορού, με τοπικό αναισθητικό. Αυτό βοηθάει τη διάσπαση του λίπους και την ευκολότερη αφαίρεση του, περιορίζοντας τους μώλωπες μετά το χειρουργείο, καθώς και τον πόνο στη περιοχή αυτή.

Τεχνική με υπέρηχους: Είναι μία τεχνική κατά την οποία χρησιμοποιείται μία διπλή κάνουλα. Το ένα τμήμα μεταφέρει την ενέργεια των υπερήχων, για να διασπαστεί το τοπικό λίπος. Το άλλο τμήμα λειτουργεί σαν απλή αναρρόφηση, για να απομακρύνει το διασπασμένο από τους υπέρηχους λίπος. Η τεχνική αυτή έχει συγκεκριμένες εφαρμογές σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, λόγω της πολυπλοκότητας της τεχνικής και των πολύ καλών αποτελεσμάτων που πετυχαίνουμε με την υγρή μέθοδο.

Τεχνική με ηλεκτρική υποβοήθηση: Σε αυτή τη τεχνική, η κάνουλα πάλλεται με τη βοήθεια ηλεκτρικής ενέργειας εμπρός-πίσω, για δύο χιλιοστά περίπου, ενενήντα φορές το δευτερόλεπτο. Αυτό βοηθάει τη διάσπαση του τοπικού λίπους και ο χειρουργός μπορεί να ασχολείται περισσότερο με τη γλυπτική της περιοχής και λιγότερο με τη προσπάθεια για τη διάσπαση του λίπους. Η χρήση της τεχνικής

Τεχνική με υπέρηχους: Είναι μία τεχνική κατά την οποία χρησιμοποιείται μία διπλή κάνουλα, της οποίας το ένα τμήμα μεταφέρει την ενέργεια των υπερήχων, για να διασπαστεί το τοπικό λίπος και το άλλο τμήμα λειτουργεί σαν απλή αναρρόφηση, για να απομακρύνει το διασπασμένο από τους υπέρηχους λίπος. Η τεχνική αυτή έχει συγκεκριμένες εφαρμογές σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, λόγω της περιπλοκότητας της τεχνικής και των πολύ καλών αποτελεσμάτων που πετυχαίνουμε με την υγρή μέθοδο.

Τεχνική με ηλεκτρική υποβοήθηση: Σε αυτή τη τεχνική, η κάνουλα πάλλεται με τη βοήθεια ηλεκτρικής ενέργειας εμπρός-πίσω, για δύο χιλιοστά περίπου, ενενήντα φορές το δευτερόλεπτο. Αυτό βοηθάει τη διάσπαση του τοπικού λίπους και ο χειρουργός μπορεί να ασχολείται περισσότερο με τη γλυπτική της περιοχής και λιγότερο με τη προσπάθεια για τη διάσπαση του λίπους. Η χρήση της τεχνικής αυτής είναι μεγάλη στη λιποαναρρόφηση, σε περιπτώσεις γυναικομαστίας στους άντρες.

Τεχνική με ραδιοσυχνότητες Bodytite: Πρόκειται για μια μέθοδο νέα λιποαναρρόφησης με ραδιοσυχνότητες που μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τοπική αναισθησία, ενώ ταυτόχρονα επιφέρει και δερματική σύσφιξη. Το BodyTite είναι ένα καινοτόμο σύστημα λιπογλυπτικής σώματος, σχεδιασμένο ειδικά για τη μείωση του επίμονου λίπους, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει σμίλευση και σύσφιξη. Διαθέτει την πιο εξελιγμένη παγκοσμίως τεχνολογία στον τομέα της λιπογλυπτικής, που ονομάζεται RFAL (Radio Frequency Assisted LipoTightening), προκειμένου να σας προσφέρει μια ασφαλή, γρήγορη, σχεδόν αναίμακτη και ανώδυνη λύση για την ιδανική διαμόρφωση της σιλουέτας σας.

Πριν την επέμβαση

Ημέρα της επέμβασης

Μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση, για τις γυναίκες είναι απαιτητό να φοράνε έναν ελαστικό lycra κορσέ ή παντελόνι, για 2-3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Μπορεί να εμφανιστούν μώλωπες και πρήξιμο, αλλά με τις σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζονται είναι αρκετά περιορισμένοι. Η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της, ανάλογα με το μέγεθος της λιπογλυπτικής, από 2-4 ημέρες μετά την επέμβαση. Επιστροφή στο γυμναστήριο, μετά από 2-3 εβδομάδες. Επίσης, μετά από την επέμβαση:

Πιθανές επιπλοκές

Οι κίνδυνοι περιορίζονται πολύ, όταν η επέμβαση πραγματοποιείται από ειδικό πλαστικό χειρουργό, με διαπιστωμένη εμπειρία στις λιποαναρροφήσεις. Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι μικροανωμαλίες της επιφάνειας του δέρματος, μικρές ασυμμετρίες και παράταση της περιόδου που υπάρχουν μώλωπες και πρήξιμο. Μερικές φορές σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και μία δεύτερη επέμβαση, μετά από ένα χρόνο, για να διορθωθούν οι μικροατέλειες. Είναι απαραίτητο, η γυναίκα να δείξει μεγάλη προσοχή στις προ και μετεγχειρητικές οδηγίες.

Σε κάθε περίπτωση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του Πλαστικού Χειρουργού διασφαλίζουν την επιτυχημένη επέμβαση της λιποαναρρόφησης. Εάν επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε λιποαναρρόφηση, διορθώνοντας το συσσωρευμένο λίπος σε δύσκολα σημεία του σώματος σας,  επικοινωνήστε με τον έμπειρο Πλαστικό Χειρουργό, Απόστολο Γαϊτάνη. Ο Δρ. Γαϊτάνης έχει πραγματοποιήσει πολλές επεμβάσεις λιποαναρρόφησης, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ομοιόμορφου και φυσικού αποτελέσματος.

Γενικά η λιποαναρρόφηση αποτελεί μια δοκιμασμένη μέθοδο για τη βελτίωση της εμφάνισης και των αναλογιών του σώματος.

ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ

 • Υγρή τεχνική
 • Τεχνική με υπέρηχους
 • Τεχνική με ηλεκτρική υποβοήθηση
 • Τεχνική με ραδιοσυχνότητες Bodytite

 

Ο ιδανικός υποψήφιος:

 • Έχει καλή γενική υγεία
 • Έχει σταθερό, υγιές βάρος
 • Έχει επίμονες, εντοπισμένες εναποθέσεις λίπους
 • Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες από την επέμβαση
 • Δεν καπνίζει
 • Δεσμεύεται να ακολουθήσει τις μετεγχειρητικές οδηγίες του ιατρού

 

Τα αρχικά αποτελέσματα είναι ορατά αμέσως μετά το πέρας της διαδικασίας. Ωστόσο τα τελικά αποτελέσματα θα εμφανιστούν μετά από μερικούς μήνες, όταν το σώμα επουλωθεί πλήρως.

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να συνδυαστεί με τις ακόλουθες επεμβάσεις:

 • Κοιλιοπλαστική
 • Aύξηση ή μείωση στήθους
 • Brazilian butt lift
 • Lifting προσώπου
 • Πλαστική βραχιόνων

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας και να συνεχίσετε τις δραστηριότητές σας.

Dr. A. Gaitanis

A

Ζητήστε να σας καλέσουμε για περισσότερες πληροφορίες.

15987
ΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ
Scroll to Top

Ο Απόστολος Γαϊτάνης μπορεί και συνδυάζει τις προσωπικές σας ανάγκες με ότι πιο σύγχρονο στην αισθητική πλαστική χειρουργική, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Ζητήστε να σας καλέσουμε