Ρινοπλαστική

Βελτιώστε την εμφάνιση και την ψυχολογία σας διορθώνοντας το σχήμα και το μέγεθος της μύτη σας.

Πλαστική μύτης ή Ρινοπλαστική

Η πλαστική μύτης ή ρινοπλαστική, όπως αλλιώς λέγεται, έχει σαν σκοπό να βελτιώσει την εμφάνιση της μύτης και μερικές φορές και την αναπνοή. Η μύτη αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό του προσώπου του ανθρώπου, με αποτέλεσμα να είμαστε αρκετά ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, όπως μέγεθος, σχήμα και ποιότητα δέρματος.

Γαμψή ή καμπουρωτή μύτη ή ακόμα και μεγάλη μύτη, μπορούν να ενοχλούν και να μειώνουν την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου, αλλά καμία φορά αποτελούν και αντικείμενο ενοχλητικών σχολίων και αστεϊσμών. Αν η δυσμορφία της μύτης είναι αποτέλεσμα τραυματισμών σε μικρότερη ηλικία, τότε και σε αυτή την περίπτωση η ρινοπλαστική θα βοηθήσει.

Μια μεγάλη κατηγορία ρινοπλαστικών γίνεται σε γυναίκες, στις οποίες η μύτη τους έχει «αρρενωπά» χαρακτηριστικά (μέγεθος, σχήμα), που δεν δένουν με τα υπόλοιπα γυναικεία χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Η προσοχή στην λεπτομέρεια είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τον πλαστικό χειρουργό κο Γαϊτάνη, γιατί μερικά χιλιοστά διαφοράς μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την εξωτερική εμφάνιση της μύτης.

Ρινοπλαστική

Βελτιώστε την εμφάνιση και την ψυχολογία σας διορθώνοντας το σχήμα και το μέγεθος της μύτη σας.

Ενδείξεις (είναι η μύτη μου κατάλληλη για ρινοπλαστική;)

Γενικά, οι περισσότερες μορφές ασυμμετρίας, καθώς και ατέλειες της εμφάνισης της μύτης, όσο μικρές και αν είναι, αποτελούν ενδείξεις για πλαστική μύτης. Φυσικά μεγάλες, γαμψές ή καμπουρωτές μύτες, ειδικά όταν τις κοιτάμε από το πλάι, (γι’ αυτό και οι ασθενείς με τέτοιες μύτες αποφεύγουν τις φωτογραφήσεις προφίλ), μπορούν να μεταμορφωθούν με τη ρινοπλαστική.

Η αλλαγή της εμφάνισης της μύτης με τη βοήθεια της ρινοπλαστικής, βελτιώνει εκτός από την εξωτερική εμφάνιση του προσώπου και την αυτοπεποίθηση του ατόμου. Ο κοσμητικός αισθητικός χειρούργος της μύτης, θα πρέπει να ακολουθεί και τους κανόνες αρμονίας του προσώπου, αλλά και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του ασθενούς. Η πλαστική μύτης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σκελετού της μύτης, που για τα κορίτσια είναι τα 16 χρόνια και για τα αγόρια τα 17 χρόνια.

Πρώτη επισκεψη για ρινοπλαστική

Είναι απαραίτητη η αναλυτική συνομιλία του γιατρού με τον/την ασθενή πριν το χειρουργείο, στο ιατρείο του πλαστικού χειρούργου. Σε αυτήν την συνάντηση, κατ’ αρχήν θα ληφθεί ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί σε προηγούμενο ιστορικό τραυματισμών ή χειρουργικών επεμβάσεων στη μύτη. Αν έχει προηγηθεί άλλη χειρουργική επέμβαση στη μύτη, τότε το ελάχιστο διάστημα αναμονής πριν την επόμενη διορθωτική επέμβαση είναι εννιά μήνες με ένα χρόνο. Η πιο σημαντική ερώτηση που θα σας τεθεί από τον πλαστικό χειρουργό είναι, τι ακριβώς δεν σας αρέσει στη μύτη σας.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς ξέρουν επακριβώς τι τους ενοχλεί στη μύτη τους και σε 95% των περιπτώσεων, αυτό που ζητούν ακολουθεί τους κανόνες της αρμονίας του προσώπου και συμφωνεί με την αισθητική άποψη του ιατρού. Αρκετοί ασθενείς φέρνουν δικές τους φωτογραφίες, καθώς και φωτογραφίες από τον έντυπο τύπο, ώστε να δείξουν στον γιατρό το επιθυμητό αποτέλεσμα  που πιστεύουν ότι θα ταιριάζει στο πρόσωπο τους.

Ο πλαστικός χειρουργός θα τους δείξει μεγάλη συλλογή από προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές φωτογραφίες ασθενών του, με διάφορα είδη ρινοπλαστικών και σίγουρα θα βρούνε μία μύτη παρόμοια με την δική τους, ώστε να κατανοήσουν το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα της.

Η πλαστική μύτης

Μια πετυχημένη ρινοπλαστική απαιτεί από μία έως δύο ώρες χειρουργείο, ανάλογα με την επέμβαση που χρειάζεται να γίνει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και η /ο ασθενής πηγαίνει σπίτι του την ίδια μέρα ή μένει ένα βράδυ στο νοσοκομείο. Σε λίγες περιπτώσεις, για διόρθωση μικρών ατελειών, κυρίως στην άκρη της μύτης, η ρινοπλαστική μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με μικρές τομές μέσα στα ρουθούνια, οι οποίες δεν φαίνονται από έξω. Μερικές φορές γίνονται τομές στο εξωτερικό της μύτης. Αν χρειάζεται να μειωθούν τα ρουθούνια, τότε γίνεται μια τομή στην περιοχή όπου τα ρουθούνια ενώνονται με την ρινοχειλικό αύλακα και η τομή φαίνεται ελάχιστα. Αν χρειάζεται να γίνει εκτεταμένη δουλειά στην άκρη της μύτης, τότε κάποιες φορές εφαρμόζεται η ανοικτή ρινοπλαστική, με μια μικρή τομή στο μεσαίο τοίχωμα των ρουθουνιών, που και αυτή δύσκολα φαίνεται.

Ακολούθως, αφαιρείται η καμπούρα της μύτης με ένα οστεότομο ακριβείας και ελέγχεται ότι το profile της μύτης είναι το επιδιωκόμενο. Κατόπιν, πάλι με την βοήθεια των οστεοτομών ακριβείας, τα δυο ρινικά οστά μετακινούνται προς τη μέση γραμμή, έτσι ώστε να κλείσει ο θόλος της μύτης και να μειωθεί το πλάτος της.

Μια σύγχρονη τεχνική που εφαρμόζει ο κ. Γαϊτάνης, επιτρέπει να γίνονται κατάγματα των ρινικών οστών με τέτοιο τρόπο, ώστε στις περισσότερες περιπτώσεις να μην υπάρχει μετεγχειρητικό μαύρισμα της περιοχής κάτω από τα μάτια.

Πριν την πλαστική μύτης

 • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία μια εβδομάδα πριν την επέμβαση.
 • Εάν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή ενημερώστε τον κ. Γαϊτάνη, ώστε να σας συμβουλέψει για την συνέχισή της.
 • Απαγορεύεται το ΑΛΚΟΟΛ 48 ώρες πριν την επέμβαση.
 • Απαγορεύεται η ΑΣΠΙΡΙΝΗ, για τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την επέμβαση. Μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη.
 • Εάν είστε καπνιστής, είναι σημαντικό να ελαττώσετε σημαντικά το κάπνισμα ή ακόμα καλύτερα να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ να καπνίζετε.
 • Το πρωί πριν την επέμβαση κάνετε ένα μπάνιο το σώμα σας και λούστε τα μαλλιά σας, αλλά μην χρησιμοποιήσετε σπρέι μαλλιών ή άλλα προϊόντα. Μην βάλετε κρέμες στο πρόσωπό σας.
 • Κανονίστε από πριν την μεταφορά σας προς και από το νοσοκομείο. Ο κ.Γαϊτάνης θα σας έχει ενημερώσει εάν θα παραμείνετε μια νύχτα στο νοσοκομείο ή αν θα βγείτε το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Ημέρα της επέμβασης

 • Απαγορεύεται να φάτε και να πιείτε για τουλάχιστον 6 ώρες πριν την επέμβαση.
 • Αφαιρέστε το βερνίκι νυχιών, τους φακούς επαφής, τα κοσμήματα και το μακιγιάζ, πριν ξεκινήσετε από το σπίτι σας για το νοσοκομείο.
 • Φορέστε άνετα, φαρδιά ρούχα.

Μετά την πλαστική μύτης

Η/ο ασθενής ξυπνάει στο κρεβάτι του και βρίσκεται σε ημικάθετη θέση, με τη βοήθεια μαξιλαριών, για να μειωθεί το μετεγχειρητικό πρήξιμο. Τις πρώτες ώρες μετά το χειρουργείο αναπνέει από το στόμα, έως ότου να αφαιρεθούν οι βαζελινούχες γάζες από τα ρουθούνια του, το επόμενο πρωινό. Ο μικρός πλαστικός νάρθηκας θα μείνει για μία εβδομάδα και κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος ο/η ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει να φυσάει τη μύτη, καθώς και κάθε μορφή φυσικής άσκησης, εκτός από το φυσιολογικό περπάτημα.

Επίσης, για το ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να κοιμάται με το κεφάλι ελαφρά ανασηκωμένο, με μαξιλάρια και να αποφεύγει στάσεις του σώματος που αυξάνουν την αιματική ροή στο κεφάλι, όπως σκύψιμο προς τα κάτω . Μετά από μία εβδομάδα, ο/η ασθενής θα επισκεφτεί το ιατρείο του πλαστικού χειρούργου και θα αφαιρεθεί ο νάρθηκας.

Οι σύγχρονες μέθοδοι που εφαρμόζει ο κ.Γαϊτάνης, από τις Η.Π.Α, έχουν σαν αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να μην εμφανίζεται μαύρισμα στα μάτια των ασθενών μετά από ρινοπλαστική, χωρίς φυσικά να επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης. Αν καμία φορά κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου εμφανιστεί μικρή εξωτερική αιμορραγία, αυτή εύκολα σταματάει με ανύψωση της κεφαλής και ελαφρά πίεση και πάγο.

Τελικά, γίνεται προσαρμογή του ρινικού διαφράγματος στις νέες διαστάσεις της μύτης και επίσης, αν χρειάζεται, βελτίωση της θέσης της, για να βοηθηθεί η αναπνοή του αρρώστου. Οι χόνδροι της άκρης της μύτης βελτιώνονται σε σχήμα και μέγεθος, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, χωρίς η μύτη να φαίνεται χειρουργημένη.

Στο τέλος του χειρουργείου, ένα μικρό ταμπόν από βαζελινούχα γάζα τοποθετείται μέσα σε κάθε ρουθούνι και η μύτη προστατεύεται με ένα μικρό πλαστικό νάρθηκα.

Τι να προσέχουμε μετά από την πλαστική μύτης

 • Απαγορεύεται η ΑΣΠΙΡΙΝΗ, για 7 ημέρες μετά την επέμβαση.
 • Απαγορεύεται το ΑΛΚΟΟΛ, για 48 ώρες μετά την επέμβαση.
 • Ακολουθήστε την φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο κ. Γαϊτάνης.
 • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία, για περίπου ένα μήνα μετά την επέμβαση.
 • Κρατήστε το κεφάλι σας ανασηκωμένο, όταν ξεκουράζεστε ή όταν κοιμάστε, χρησιμοποιώντας δύο μαξιλάρια.
 • Κάνετε περιοδικά κρύες κομπρέσες, για τις επόμενες 24 ώρες.
 • Μην σκύβετε, μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα και μην ασκείτε πίεση, για τις επόμενες 7 ημέρες.
 • Πλένετε το πρόσωπό σας απαλά μόνο με κρύο νερό για τις πρώτες 24 ώρες, κρατώντας τους επιδέσμους στεγνούς.
 • Τρώτε κρύες, ελαφριές τροφές τις πρώτες 24 ώρες μετά την επέμβαση.
 • Κάποιο πρήξιμο, μετά την επέμβαση, είναι φυσιολογικό και θα αρχίσει να υποχωρεί μετά από έξι εβδομάδες, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα ολοκληρωθεί μετά από ένα χρόνο.

Dr. A. Gaitanis

A

Ζητήστε να σας καλέσουμε για περισσότερες πληροφορίες.

15987
ΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ
Scroll to Top

Ο Απόστολος Γαϊτάνης μπορεί και συνδυάζει τις προσωπικές σας ανάγκες με ότι πιο σύγχρονο στην αισθητική πλαστική χειρουργική, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Ζητήστε να σας καλέσουμε