Ωτοπλαστική

Βελτιώστε την εμφάνιση και την ψυχολογία σας διορθώνοντας την δυσαρμονία  με ωτοπλαστική ή πλαστική αυτιών.

Ωτοπλαστική - Λύση τα πεταχτά αυτιά

Η ωτοπλαστική ή αλλιώς πλαστική αυτιών αποτελεί την διαδικασία κατά την οποία επιτυγχάνεται διόρθωση στα πεταχτά αυτιά και τα λοιπά αισθητικά τους προβλήματα. Τα αυτιά αποτελούν κυρίαρχο χαρακτηριστικό του προσώπου μας, μιας και βρίσκονται σε αρκετά εμφανές σημείο, μαζί φυσικά με τα μάτια και την μύτη.

Η σχέση μεγέθους και σχήματος των αυτιών με το υπόλοιπο πρόσωπο είναι σημαντική για την αρμονική του εικόνα. Έτσι ο πλαστικός χειρουργός οφείλει να εστιάζει στη βελτίωση της αισθητικής των αυτιών άρα την εμφάνισή τους. Η δυσαρμονία στην εμφάνιση των αυτιών, όπως και των υπόλοιπων σημείων του προσώπου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία ενός ατόμου.

Επηρεάζει επίσης, τον τρόπο με τον οποίο τον βλέπουν οι άλλοι, καθώς και το πώς ο ίδιος βλέπει τον εαυτό του.

Ωτοπλαστική

Βελτιώστε την εμφάνιση και την ψυχολογία σας διορθώνοντας την δυσαρμονία  με ωτοπλαστική ή πλαστική αυτιών.

Ωτοπλαστική – Στόχος της επέμβασης

Η ωτοπλαστική έχει στόχο να διορθώσει όποια πιθανή ατέλεια ή δυσμορφία εμφανίζεται στα αυτιά, έτσι ώστε να μην προκαλούν την προσοχή ή να «τραβούν» τα βλέμματα. Το αποτέλεσμα θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του ασθενή για να αισθάνεται γενικότερα πιο άνετα με την εμφάνισή του.

Όσον αφορά τις γυναίκες θα μπορούν να έχουν τα μαλλιά τους πιασμένα, και οι άνδρες αν το επιθυμούν θα μπορούν να κόβουν τα μαλλιά τους πολύ κοντά, χωρίς  να νιώθουν ανασφάλεια για το μέγεθος ή το σχήμα των αυτιών τους.

Επομένως η πλαστική αυτιών έχει ως στόχο ν’ αποκτήσουν τα αυτιά συμμετρία και μια πιο αρμονική σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο, έτσι ώστε να περνούν απαρατήρητα και να αποφεύγονται ενοχλητικά σχόλια.

Iδανικός υποψήφιος για ωτοπλαστική.

Η εμφάνιση των αυτιών μας και το κατά πόσο αυτά είναι αρμονικά ή όχι σχετίζεται με το μέγεθος και το πάχος του χόνδρου. Ο χόνδρος είναι στοιχείο του αυτιού που βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες διπλώνει με αποτέλεσμα το πτερύγιο του αυτιού να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 – 2 εκατοστά από το πίσω μέρος του κεφαλιού.

Ένα αυτί θεωρείται πεταχτό όταν το πτερύγιο απέχει περισσότερο από 1,5 – 2 εκατοστά από το πίσω μέρος του κρανίου. Μπορεί να εμφανιστούν μεγάλες διαφοροποιήσεις στο πόσο πεταχτό είναι ένα αυτί, καθώς και σε ποιο τριτημόριο εμφανίζεται η δυσμορφία.

Αυτό διαπιστώνεται χωρίζοντας το αυτί σε ανώτερο, μεσαίο και κατώτερο τριτημόριο και παρατηρώντας ποιο τριτημόριο απέχει από το πίσω μέρος του κεφαλιού. Συνήθως αυτά που απέχουν είναι το άνω και μέσο τριτημόριο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απέχει μόνο το άνω ενώ σε άλλες απέχουν και τα τρία τριτημόρια από το πίσω μέρος του κεφαλιού.

Ο βαθμός δυσκολίας της διόρθωσης στα πεταχτά αυτιά με ωτοπλαστική εξαρτάται από το πόσο δυνατός (σκληρός) είναι ο χόνδρος του αυτιού. Σημαντικό ρόλο επίσης έχει και το μέγεθος των αυτιών, δηλαδή πόσο μεγάλα είναι τα αυτιά στα οποία χρειάζεται να γίνει η διόρθωση.

Η ηλικία από την οποία μπορεί κανείς να υποβληθεί σε πλαστική αυτιών  είναι μετά το 5-6 έτος. Μέχρι τότε τα αυτιά έχουν αναπτυχθεί, όπως σ’ έναν ενήλικα με αποτέλεσμα μετά να μην αλλάζει ούτε το σχήμα, αλλά ούτε και το μέγεθός τους.

Καλό είναι στις περιπτώσεις που χρειάζεται διόρθωση στα μεγάλα ή πεταχτά αυτιά, η ωτοπλαστική να γίνεται σε αυτή την ηλικία, για την αποφυγή των σχολιασμών στα κορίτσια ή τα αγόρια στο σχολείο. Όλοι γνωρίζουμε πόσο εύκολα το bullying μπορεί  να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των παιδιών.

Η διαδικασία της επέμβασης.

Ως προς τη διόρθωση που γίνεται στα πεταχτά αυτιά έχουν καταγραφεί αρκετές τεχνικές στο πέρασμα των χρόνων. Οι επικρατέστερες είναι αυτές οι οποίες προσφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα με την μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών και προβλημάτων.

Στην κλασική ωτοπλαστική η προσπέλαση για την διόρθωση του χόνδρου γίνεται από το πίσω μέρος των αυτιών. Η πλαστική αυτιών μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική νάρκωση αν ο/η ασθενής είναι ενήλικος, ενώ αν είναι παιδί χρειάζεται να γίνει με γενική αναισθησία.

Κατά την διαδικασία της επέμβασης αφαιρείται ένα μικρό κομμάτι δέρματος από το πίσω μέρος των αυτιών. Στη συνέχεια ο γιατρός αποκτά προσπέλαση στην πρόσθια επιφάνεια του χόνδρου και αφού τον μικρύνει στη συνέχεια τον χαράσσει, είτε μ’ ένα ειδικό μαχαιρίδιο είτε με λέιζερ, με σκοπό να τον διπλώσει και να δημιουργηθούν οι πτυχώσεις εκείνες οι οποίες χαρακτηρίζουν ένα φυσιολογικό αυτί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθούν και ράμματα στον χόνδρο, για να βεβαιωθεί ο γιατρός ότι το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο. Αφού ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις και στο πίσω μέρος του αυτιού, τότε αυτό «κλείνεται» με ειδικά ράμματα.

Έπειτα τοποθετείται ένας ειδικός επίδεσμος γύρω από το κεφάλι για 6 μέρες. Μετά την ωτοπλαστική επέμβαση ο ασθενής λαμβάνει αντιβίωση προληπτικά για μερικές ημέρες και είναι καλό να επισκεφθεί ξανά τον γιατρό, μετά από 2-3 μέρες για να τον επανεξετάσει και να βεβαιωθεί ότι όλα προχωρούν ομαλά.

Τη μέθοδο αυτή που εφαρμόζεται στα πεταχτά αυτιά για την διόρθωσή τους πραγματοποιεί με ειδικούς λεπτούς χειρισμούς ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης ώστε να γίνεται όσο το δυνατόν πιο ατραυματικά και το πιθανό μελάνιασμα και το πρήξιμο να είναι στα μικρότερα δυνατά επίπεδα.

Σκοπός της διαδικασίας είναι η επούλωση και η επαναφορά στις φυσιολογικές δραστηριότητες.

Ωτοπλαστική χωρίς ουλές – Νέα μέθοδος

Παρόλο το γεγονός ότι η κλασική ωτοπλαστική, με την τομή να πραγματοποιείται στο πίσω μέρος του αυτιού, προσφέρει πολύ καλό αποτέλεσμα, εναλλακτικά μπορεί να εφαρμοστεί και μια άλλη τεχνική χωρίς ουλές.

Στην περίπτωση αυτή ο γιατρός διπλώνει τον χόνδρο και το πτερύγιο του αυτιού χρησιμοποιώντας ειδικά ράμματα, με τοπική αναισθησία χωρίς να δημιουργούνται ουλές στο αυτί. Για να εφαρμοστεί η τεχνική αυτή χρειάζεται να υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις, δηλ. ο χόνδρος να είναι αρκετά εύπλαστος.

Για να βεβαιωθεί κανείς πως είναι κατάλληλος για να υποβληθεί σε πλαστική αυτιών με την εναλλακτική αυτή μέθοδο μπορεί να επισκεφθεί τον γιατρό για να τον συμβουλεύσει ανάλογα. Η τεχνική αυτή με τα ειδικά μη απορροφήσιμα ράμματα που δίνουν το επιθυμητό σχήμα στον χόνδρο, συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία.

Διόρθωση ατελειών – Δυσμορφιών των αυτιών

Τα αυτιά εμφανίζουν διαφόρων ειδών δυσμορφίες οι οποίες μπορούν να διορθωθούν με την βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής, μια από αυτές είναι και το μέγεθός τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί τα αυτιά να είναι αρκετά μεγάλα, ή το μήκος τους να εμφανίζεται πολύ μεγάλο σε σχέση με το σχήμα του προσώπου. Οπότε χρειάζεται να μειωθεί το μέγεθός τους. Αυτό επιτυγχάνεται διπλώνοντας τα πεταχτά αυτιά, πλησιάζοντάς τα στο τριχωτό της κεφαλής, γεγονός που μειώνει αισθητικά το μέγεθός τους. Αν τώρα το μέγεθος των αυτιών είναι πολύ μεγάλο, τότε ο γιατρός μπορεί να το μειώσει, αφαιρώντας ένα κομμάτι ολικού πάχους στο πάνω σημείο των αυτιών μειώνοντας την καμπύλη του πτερυγίου.

Η επέμβαση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τοπική είτε με γενική αναισθησία, καθώς και σε συνδυασμό με την διόρθωση των πεταχτών αυτιών. Το μόνο μειονέκτημα που σημειώνεται σε αυτή την τεχνική, είναι η δημιουργία μιας λεπτής ουλής που δημιουργείται στο πίσω μέρος των αυτιών. Ένα άλλο σημείο το οποίο μπορεί εύκολα να διορθωθεί με πλαστική αυτιών είναι το κάτω μέρος των αυτιών.

Αν το κάτω μέρος των αυτιών (λοφίο) έχει δυσανάλογα μεγάλο μέγεθος, τότε  αφαιρείται ένα κομμάτι από αυτό, αφήνοντας μια λεπτή γραμμή στο μπροστινό και πίσω μέρος του καινούργιου λοφίου. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα αξιολογήσει ο πλαστικός χειρουργός και αφού συζητήσει με τον ασθενή θα επιλέξει αν θα γίνει.

Dr. A. Gaitanis

A

Ζητήστε να σας καλέσουμε για περισσότερες πληροφορίες.

15987
ΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ
Scroll to Top

Ο Απόστολος Γαϊτάνης μπορεί και συνδυάζει τις προσωπικές σας ανάγκες με ότι πιο σύγχρονο στην αισθητική πλαστική χειρουργική, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Ζητήστε να σας καλέσουμε