Ανισομαστία

Μοιραστείτε το...

Ιατρείο Καλαμάτας Απόστολος Γαϊτάνης
Απόστολος Γαϊτάνης
Πλαστικός Χειρούργος

Ο όρος ανισομαστία αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται ασυμμετρία μεταξύ των δύο μαστών. Στην πραγματικότητα είναι αρκετά σύνηθες οι μαστοί να παρουσιάζουν κάποιον μικρό βαθμό ασυμμετρίας. Όταν όμως η ασυμμετρία αυτή είναι ιδιαίτερα αισθητή και έντονη, τότε μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται ιατρική παρέμβαση για τη διόρθωση του ενός ή και των δύο μαστών προκειμένου να επιτευχθεί ένα συμμετρικό αποτέλεσμα.

 

Ποια είναι τα αίτια της ανισομαστίας;

Η ανισομαστία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Οι σημαντικότεροι είναι οι ακόλουθοι:

  • Κληρονομικότητα. Σε πολλές περιπτώσεις η ανισομαστία οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες. Εάν λοιπόν έχετε έναν ή περισσότερους στενούς συγγενείς με ανισομαστία, αυξάνονται αυτόματα οι πιθανότητες εμφάνισής της.
  • Αλλαγές στις ορμόνες. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι διακυμάνσεις των ορμονών μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορές στο μέγεθος/ σχήμα των μαστών.
  • Εγκυμοσύνη και θηλασμός. Μετά από μια εγκυμοσύνη, αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστεί ανομοιομορφία στους μαστούς. Πιθανοί λόγοι μπορεί να είναι οι ορμονικές αλλαγές, η παραγωγή γάλακτος και η διάταση του ιστού των μαστών.
  • Μεγάλες αυξομειώσεις του βάρους. Ορισμένες περιπτώσεις ανισομαστίας μπορεί να προκύψουν έπειτα από σημαντικές μεταβολές στο σωματικό βάρος. Οι μεταβολές αυτές μπορεί να επηρεάσουν την κατανομή του λίπους στους μαστούς.
  • Ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις. Η ανισομαστία προκύπτει επίσης έπειτα από μια επέμβαση π.χ. μαστεκτομής για την αντιμετώπιση του καρκίνου των μαστών.
  • Ανομοιόμορφη συρρίκνωση των μαστών κατά τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης.

 

Ποια συμπτώματα συνοδεύουν την ανισομαστία;

Το κυριότερο σύμπτωμα της ανισομαστίας αφορά στην εικόνα των μαστών. Οι ασύμμετροι μαστοί μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το σχήμα, τη θέση ή τα επίπεδα πληρότητάς τους. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η εικόνα των μαστών δημιουργεί συναισθηματική ή ψυχολογική δυσφορία ως προς την εικόνα του σώματος και οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση. Σπανιότερα, η ανισομαστία μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά προβλήματα όπως η καταπόνηση της πλάτης, του αυχένα ή των ώμων λόγω της ανισόρροπης κατανομής του βάρους μεταξύ των δύο μαστών. Τέλος, όταν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των μαστών, μπορεί να εμφανιστούν διαφοροποιήσεις στην υφή του δέρματος ή στην εμφάνιση της θηλής.

 

Μπορεί να προληφθεί η ανισομαστία;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ιδιαίτερα όταν η ανισομαστία εμφανίζεται στην εφηβεία, δεν υπάρχουν τρόποι για να προληφθεί. Στη μετέπειτα ενήλικη ζωή, η διατήρηση ενός σταθερού βάρους, η καλή στάση του σώματος και ο υγιεινός τρόπος ζωής, θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης λόγω γήρανσης.

 

Ποια είναι η θεραπεία;

Μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της ανισομαστίας αποτελεί η χειρουργική αποκατάσταση. Ειδικότερα, επεμβάσεις όπως η αυξητική μαστών, η μειωτική μαστών, η ανόρθωση μαστών ή ο συνδυασμός τους έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά ωφέλιμες. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής γίνεται κατόπιν συζητήσεως με τον Πλαστικό Χειρουργό, ο οποίος θα σας προτείνει την καλύτερη επιλογή για εσάς, λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές σας επιθυμίες. Σκοπός είναι να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα όσον το δυνατόν πιο φυσικό το οποίο θα προσαρμόζεται στην ανατομία του σώματός σας.

 

Για ένα θεραπευτικό πλάνο που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες, απευθυνθείτε στον Πλαστικό Χειρουργό Απόστολο Γαϊτάνη. Ο ιατρός έχει την κατάλληλη εξειδίκευση και εμπειρία προκειμένου να σας προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα με ασφάλεια και επαγγελματισμό.

Ακολουθήστε μας

Δείτε το κανάλι μας στο Youtube

Πρόσφατα Άρθρα

Dr. A. Gaitanis

A

Ζητήστε να σας καλέσουμε για περισσότερες πληροφορίες.

15987
ΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ
Scroll to Top

Ο Απόστολος Γαϊτάνης μπορεί και συνδυάζει τις προσωπικές σας ανάγκες με ότι πιο σύγχρονο στην αισθητική πλαστική χειρουργική, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Ζητήστε να σας καλέσουμε