Σωληνωτός μαστός

Μοιραστείτε το...

Ιατρείο Καλαμάτας Απόστολος Γαϊτάνης
Απόστολος Γαϊτάνης
Πλαστικός Χειρούργος

Οι σωληνωτοί μαστοί είναι μια συγγενής ανωμαλία των μαστών. Παρόλο που υπάρχει εκ γενετής στο άτομο, δεν είναι ορατή μέχρι την περίοδο της εφηβείας όπου οι μαστοί αρχίσουν να αναπτύσσονται. Ένας σωληνωτός μαστός δεν σχετίζεται με άλλες επιπλοκές στη λειτουργία του οργανισμού. Παρόλα αυτά, είναι πολλές οι περιπτώσεις γυναικών με σωληνωτούς μαστούς οι οποίες θέλουν να προχωρήσουν σε διόρθωσή τους, λόγω της ψυχολογικής επιβάρυνσης που τους προκαλούν.

 

Λόγω της σπάνιάς εμφάνισής τους, πολλές γυναίκες με σωληνωτούς μαστούς δε γνωρίζουν τι ακριβώς τους συμβαίνει. Αυτό πολλές φορές δρα αρνητικά, καθώς ιδιαίτερα οι νεότερες κοπέλες πιστεύουν ότι δεν υπάρχει λύση για το πρόβλημά τους με αποτέλεσμα να το κρύβουν ακόμη και από την οικογένειά τους.

 

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του σωληνωτού μαστού;

Ο σωληνωτός μαστός προκαλείται εξαιτίας μιας αναπτυξιακής διαταραχής της βάσης του μαστού. Ως αποτέλεσμα οι μαστοί έχουν μια πιο στενή βάση από τη συνηθισμένη και εμφανίζουν μια σωληνωτή διαμόρφωση. Η κλινική εικόνα των σωληνωτών μαστών μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Μεγάλες θηλές με μεγάλη προβολή
 • Μικρή απόσταση μεταξύ της θηλής και της υπομάστιας πτυχής (η υπομάστια πτυχή είναι ανεβασμένη)
 • Μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο μαστών
 • Ασυμμετρία μεταξύ των δύο μαστών
 • Υποπλαστικούς/ατροφικούς μαστούς
 • Έλλειψη δέρματος στο κάτω μέρος των μαστών
 • Έλλειψη μαζικού αδένα στο έσω τμήμα του μαστού
 • Στενότερη βάση του μαστού στο θωρακικό τοίχωμα
 • Μεγαλύτερη πτώση των μαστών
 • Καθοδική κατεύθυνση των θηλών

 

 

Πώς αντιμετωπίζεται ο σωληνωτός μαστός;

Είναι απαραίτητο να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι σωληνωτοί μαστοί δεν αντιμετωπίζονται με τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αύξηση του μεγέθους των μικρών μαστών. Η ανατομία της περιοχής σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ πιο περίπλοκη και απαιτεί ειδικούς χειρισμούς από τον πλαστικό χειρουργό. Κατά συνέπεια, η αυξητική στήθους και η ανόρθωση στήθους, δύο αξιόλογες μέθοδοι που σε άλλες περιπτώσεις προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, στην περίπτωση των σωληνωτών μαστών δεν αρκούν για να διορθώσουν το πρόβλημα.

 

Η διόρθωση των σωληνωτών μαστών περιλαμβάνει ανά περίπτωση:

 • Τη διάταση των ιστών που είναι στραμμένοι προς τα μέσα
 • Το κατέβασμα της υπομαστικής πτυχής
 • Τη μείωση και την ανόρθωση της θηλής και της θηλαίας άλω
 • Την ανακατανομή του παρεγχύματος του μαστού
 • Την τοποθέτηση του επιθυμητού μεγέθους ενθέματος σιλικόνης (τα μεγέθη μπορεί να διαφέρουν σε περίπτωση που υπάρχει ασσυμετρία μεταξύ των μαστών)
 • Τη μεταμόσχευση λίπους στον έναν ή και τους δύο μαστούς

 

Πρέπει να τονιστεί ότι κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Για τον λόγο αυτό, πριν το χειρουργείο προηγείται ο προεγχειρητικό έλεγχος κατά τον οποίον ο πλαστικός χειρουργός κρίνει την καταλληλότητα της ασθενούς για την επέμβαση και σχεδιάζει το ιδανικό χειρουργικό πλάνο ανάλογα με τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

 

Μετεγχειρητικές οδηγίες

Μετά το χειρουργείο μπορεί να νιώσετε έναν ήπιο πόνο στην περιοχή του στήθους για λίγες ημέρες. Ο πόνος αυτός είναι φυσιολογικό σύμπτωμα και μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλά παυσίπονα. Επίσης, ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από μια αίσθηση πρηξίματος στην περιοχή η οποία θα υποχωρήσει σταδιακά. Στο τραύμα τοποθετείται μια μικρή γάζα η οποία θα πρέπει να παραμείνει για περίπου δύο εβδομάδες. Επίσης θα πρέπει να φοράτε ένα ειδικό σουτιέν για το διάστημα έξι εβδομάδων σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δώσει ο πλαστικός χειρουργός σας. Η γυμναστική που περιλαμβάνει την περιοχή του στήθους επιτρέπεται μετά την όγδοη εβδομάδα, ενώ η έκθεση της περιοχής στον ήλιο μετά την 12η εβδομάδα. Το τελικό αποτέλεσμα θα ξεκινήσει να είναι ορατό μετά το πέρας τριών μηνών και οριστικοποιείται μετά από 12 μήνες.

 

Ο Πλαστικός Χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει ακόμα και τα σοβαρότερα περιστατικά σωληνωτού μαστού. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για να προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημά σας.

Ακολουθήστε μας

Δείτε το κανάλι μας στο Youtube

Πρόσφατα Άρθρα

Dr. A. Gaitanis

A

Ζητήστε να σας καλέσουμε για περισσότερες πληροφορίες.

15987
ΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ
Scroll to Top

Ο Απόστολος Γαϊτάνης μπορεί και συνδυάζει τις προσωπικές σας ανάγκες με ότι πιο σύγχρονο στην αισθητική πλαστική χειρουργική, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Ζητήστε να σας καλέσουμε