Ρικνωτική κάψα

Μοιραστείτε το...

Ιατρείο Καλαμάτας Απόστολος Γαϊτάνης
Απόστολος Γαϊτάνης
Πλαστικός Χειρούργος

Η ρικνωτική κάψα αποτελεί μια σπάνια επιπλοκή η οποία εμφανίζεται μετά την επέμβαση αυξητικής στήθους. Ο όρος αναφέρεται ουσιαστικά στη δημιουργία ουλώδους ιστού γύρω από το ένθεμα σιλικόνης. Ο ιστός αυτός σφίγγει το ένθεμα οδηγώντας στην αλλοίωση του σχήματός του και κατά συνέπεια στην αλλαγή της υφής του μαστού. Συγκεκριμένα ο μαστός που παρουσιάζει ρικνωτική κάψα είναι πιο σκληρός από τον άλλο μαστό και μπορεί να εμφανίσει επιπλέον συμπτώματα όπως παραμόρφωση και έντονο πόνο.

 

Ποια είναι τα στάδια της ρικνωτικής κάψας;

Σύμφωνα με την κλίμακα Baker, η ρικνωτική κάψα εμφανίζει τέσσερα στάδια:

1ο Στάδιο: Σε αυτό το στάδιο, ο σχηματισμός ουλώδους ιστού γύρω από το εμφύτευμα δεν επηρεάζει το μέγεθος, το σχήμα ή την υφή των μαστών. Συνεπώς, η ασθενής δεν παρατηρεί κάποιο σύμπτωμα ή αλλαγή στην περιοχή των μαστών της. Μόνο ο ιατρός μπορεί να αναγνωρίσει την κάψα μέσω της ψηλάφησης.

2ο Στάδιο: Η ρικνωτική κάψα σε αυτό το στάδιο παρουσιάζει μόνο αισθητικά συμπτώματα. Η ασθενής αισθάνεται το στήθος της σκληρό στην αφή χωρίς να παρουσιάζει κάποιο άλλο σύμπτωμα.

3ο Στάδιο: Το στήθος της ασθενούς παραμένει σκληρό, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει να αλλάζει και το σχήμα του. Οι μαστοί σε αυτό το στάδιο μπορεί να φαίνονται υπερβολικά στρογγυλοί και οι θηλές παραμορφωμένες.

4ο Στάδιο: Τα παραπάνω συμπτώματα παραμένουν και συνυπάρχει και πόνος. Οι μαστοί της ασθενούς είναι συχνά ευαίσθητοι και επώδυνοι στην αφή, επηρεάζοντας την καθημερινότητά της.

 

Πότε εμφανίζεται η ρικνωτική κάψα;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, εμφανίζεται κατά τη διαδικασία επούλωσης μετά το χειρουργείο της αυξητικής στήθους. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες ασθενείς θα την παρουσιάσουν εντός δύο ετών από την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Ωστόσο, η ρικνωτική κάψα μπορεί να εμφανιστεί και μετέπειτα σε περίπτωση ρήξης του εμφυτεύματος. Αυτή η περίπτωση είναι πιο σπάνια αλλά η ασθενής θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι ενήμερη για όλες τις επιπλοκές ώστε να είναι σε θέση να τις αναγνωρίσει άμεσα.

 

Μπορεί να προληφθεί;

Η ρικνωτική κάψα δεν μπορεί να προληφθεί εντελώς αλλά οι Πλαστικοί Χειρουργοί σήμερα ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές για να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισής της. Αυτές είναι:

  • Ο ενδελεχής έλεγχος των ασθενών. Όλοι οι ασθενείς ελέγχονται για καταστάσεις υγείας που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών. Ταυτόχρονα απαιτείται να διακόψουν το κάπνισμα το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει την επουλωτική διαδικασία.
  • Η χρήση του σωστού μεγέθους εμφυτεύματος. Ένα πολύ μεγάλο εμφύτευμα στήθους σε ασθενή με ανεπαρκή φυσικό ιστό του μαστού μπορεί να οδηγήσει πιο εύκολα στον σχηματισμό ρικνωτικής κάψας.
  • Η σωστή αποστείρωση του χώρου και των υλικών τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της αυξητικής επέμβασης των μαστών.
  • Η χρήση των εμφυτευμάτων κάτω από τους θωρακικούς μύες.

 

Πώς θεραπεύεται η ρικνωτική κάψα;

Η ρικνωτική κάψα αντιμετωπίζεται με ένα δεύτερο χειρουργείο κατά το οποίο αφαιρείται το παλαιό ένθεμα και η ρικνωτική κάψα που το περιβάλλει. Σε περίπτωση που δεν αφαιρεθεί ολόκληρος ο ιστός της κάψας αυτή θα επανέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ανάλογα την περίπτωση, μπορούμε να αλλάξουμε το είδος του εμφυτεύματος ή το σημείο τοποθέτησής του (κάτω από τον θωρακικό μυ). Στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα, να εξαλείψει τα συμπτώματα και να αποκαταστήσει την εικόνα και την αίσθηση των μαστών.

 

Η ρικνωτική κάψα είναι μια επιπλοκή της αυξητικής μαστών με χρήση ενθεμάτων η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται γρήγορα και εξατομικευμένα. Σε περίπτωση που έχετε εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα επικοινωνήστε με τον Πλαστικό Χειρουργό Απόστολο Γαϊτάνη για να σας οδηγήσει με ασφάλεια στη λύση του προβλήματός σας.

1ο Στάδιο: Είναι ασυμπτωματική

2ο Στάδιο: Σκληρότητα του στήθους

3ο Στάδιο: Το στήθος είναι σκληρό και παρατηρούνται αλλαγές στο σχήμα του.

4ο Στάδιο: Το στήθος είναι σκληρό, παρατηρούνται αλλαγές στο σχήμα του και επιπλέον εμφανίζεται πόνος στο στήθος.

Η ρικνωτική κάψα μπορεί να εμφανιστεί κατά το στάδιο της επούλωσης μετά την επέμβαση αυξητικής στήθους αλλά και μετά από χρόνια. Όταν εμφανίζεται σε δεύτερο χρόνο συνήθως οφείλεται σε ρήξη του εμφυτεύματος.

Ναι, μπορεί να διορθωθεί μέσω της χειρουργικής επέμβασης κατά την οποία αφαιρείται το εμφύτευμα και ο ιστός της κάψας.

Ναι, τα συμπτώματα της ρικνωτικής κάψας εμφανίζονται σταδιακά. Σε κάθε περίπτωση με το που αντιληφθείτε μια αλλαγή στο στήθος σας θα πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με τον ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας

Δείτε το κανάλι μας στο Youtube

Πρόσφατα Άρθρα

Dr. A. Gaitanis

A

Ζητήστε να σας καλέσουμε για περισσότερες πληροφορίες.

15987
ΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ
Scroll to Top

Ο Απόστολος Γαϊτάνης μπορεί και συνδυάζει τις προσωπικές σας ανάγκες με ότι πιο σύγχρονο στην αισθητική πλαστική χειρουργική, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Ζητήστε να σας καλέσουμε